dijous, 13 de gener de 2011

El principi d'una aventura

El passat 14 d'Abril es va complir el 79è aniversari de la Segona República espanyola. El naixement, el 1931, d'una nova etapa i oportunitat pels espanyols, que tenia com a objectiu la millora del país a través d'una sèrie de valors com eren la democràcia, la llibertat, la justícia, l'educació... Uns principis que, avui en dia, es troben a faltar a la nostra societat.

Els republicans es trobaren amb greus problemes econòmics heretats pels seus predecessors de govern. A més, havien de controlar un, cada vegada més agressiu, anticlericalisme popular i, per últim, havien de donar solució al problema català amb Francesc Macià al capdavant. I és que aquesta realitat de caràcter reformista va sorprendre la població i va donar una visió optimista del moment.

Tot i aquests problemes, el republicanisme va iniciar el seu govern desenvolupant una nova constitució. Amb aquest nou text, es produïa un dels canvis més radicals de la nostra història i arriba l'esperat sufragi universal i, amb ell, el progrés del paper de la dona a la societat.

Tots aquests valors i reformes, no es poden resumir en tan poques línies. Per això, el 15 d'Octubre de 2010, neix Associació pel Plantejament Republicà (APR) amb l'objectiu de divulgar els principals símbols d'aquella fascinant època on es perseguia ser un millor país, amb més llibertat i justícia. Informar sobre els successos posteriors a aquesta enyorada república, la qual va ser derrotada a l'estiu del 1936, que va donar pas a l'obscura etapa del feixisme espanyol: una onada de corrupció i violència desmesurada que va anar des del sector militar fins a alts representants de l'Església, passant pels ambiciosos empresaris de l'època.

També volem tenir present en tot moment les víctimes d'aquella Espanya nacional recolzada per certs sectors feixistes i totalitaristes alemanys i italians.
Per últim, ens agradaria anar més lluny i pensar en una possible Tercera República, veure quines possibilitats hi ha d'arribar-hi i, quina situació viuen les actuals repúbliques.

Amb APR comença aquesta petita aventura d'un grup d'amics interessats en la política que creuen que el plantejament republicà no ha de quedar-se en una proposta utòpica pel futur, sinó que s'ha d'intentar aproximar aquest pensament a la ciutadania.

Hem de rememorar l'esforç que van fer els republicans a l'hora d'apropar la cultura a la població, convertint la bandera tricolor en el símbol per excel·lència dels postulats de l'època. Etapa en la qual va quedar demostrat el progrés que comportà un període republicà a la nostra història com a país.

1 comentari:

  1. Visca la república companys!

    Amb l'ajuda de tots, cambiarem aquest sistema antidemocràtic i recuperarem la república que ens van pendre amb la transició.

    Seguiu així!!

    Una abraçada.

    ResponElimina