Actes

Inauguració de Can Riera
Can Riera
Jornada de portes obertes: Diumenge 20 de febrer (11 h-14 h)
Inauguració: Diumenge, 20 de febrer, a les 12 h
Riera de l'Escorxador, 17
L’Hospitalet de Llobregat

Can Riera és una masia del segle XVII rehabilitada. Acull un centre d’interpretació, documentació i recursos pedagògics concebut per donar a conèixer el període històric que va de la Segona República a la transició democràtica i, en especial, la participació de L’Hospitalet en la lluita antifranquista en les darreries del franquisme i durant la Transició a la democràcia. A la planta baixa de l’equipament hi ha l’exposició permanent “L’Hospitalet, segle XX” que mitjançant documentació d’arxiu i objectes de l’època fa un repàs per la història contemporània de Catalunya i de la ciutat de l’Hospitalet. Can Riera ofereix tallers, rutes i altres activitats al voltant de la memòria democràtica per a escoles i pel públic en general.
L’Hospitalet és un municipi adherit, mitjançant conveni, a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya.

Exposició 'Seat 1950-1977, l’arquitectura de la repressió'
Seat 1950-1975
Inauguració: Dijous, 24 de febrer, a les 19 h
Espai Memorial Democràtic
Via Laietana, 69
Barcelona
(Entrada lliure)


La mostra proposa un recorregut pel vessant menys conegut d’aquesta fàbrica d’automòbils. SEAT es convertí en el símbol per excel·lència del desenvolupament econòmic i la industrialització de l’Espanya franquista. També esdevingué un motor econòmic per a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana durant la dècada dels anys cinquanta, seixanta i setanta. L’exposició gira entorn el seu model particular de control i repressió sobre la població obrera, planificat pel franquisme fins a l’últim detall o executat sense contemplacions. Aquest model preferia evitar tot indici de protesta o lluita dins la fàbrica, tal com succeí durant la dècada dels cinquanta. A mitjan anys seixanta i començament dels setanta, però, emergí un nou sindicalisme que començà a esquerdar aquest sistema i esdevingué un model de lluita antifranquista per a la classe treballadora.
L’exposició, comissariada per Josep Puigsech, inclou fotografies, objectes i plànols arquitectònics. El disseny de l’espai ha anat a càrrec de Lluís Danés. Ha estat organitzada pel Memorial Democràtic i pel Memorial Democràtic dels Treballadors de Seat.
Estrena del documental '69-78 Prescrit'
Prescrit
Estrena del documental ‘69-78 Prescrit’
Dimecres, 23 de febrer, a les 19.30 h
Filmoteca de Catalunya
Avinguda Sarrià, 33
Barcelona

Els realitzadors Ruben Margalló, Maialen Sarasua, Pilar Monsell i Lluís Galter evoquen, amb l’ajuda de l'historiador Manel Risques, els darrers assassinats del franquisme. Ho fan a través dels ulls dels testimonis de les morts d’Agustín Rueda, Javier Verdejo, Manuel Fernández Márquez i Segundo Urteaga. Cadascuna de les històries s’emmiralla en una altra de comuna que ressona en tots els relats, personals pels seus matisos, units però en essència. En paraules dels autors “Filmem el present per entendre el passat, i encara que no arribem a tocar-lo amb els dits, almenys tractem de forçar un diàleg per entendre qui som, i d’on venim”. El documental ha estat produït pel Memorial Democràtic amb el suport de la Universitat Pompeu Fabra.


:: Exposicions

'Fem memòria. La Guerra Civil a través de les vostres fotografies', a Mataró
Fem memòria
Del 28 de febrer al 26 de març
Sala d’actes de Centre de Formació Permanent Tres Roques
Pl. Canigó, 7
Mataró
(Entrada lliure)

Amb més de 300 fotografies familiars, la mostra retrata la vida quotidiana al front i a la reraguarda durant la Guerra Civil. Les imatges que s’exposaran han estat enviades pels lectors de El Periódico. Totes les fotografies es poden veure al web del diari, i una mostra representativa, al canal Flickr del Memorial Democràtic. Fem memòria és una iniciativa del Museu Nacional d’Art de Catalunya i El Periódico, amb el suport del Memorial Democràtic.


Amunt 

:: Activitats familiars i educatives del Memorial Democràtic

L’Espai Memorial Democràtic (Via Laietana, 69, Barcelona) ofereix cada setmana dues propostes d'activitats familiars.
Tallers per a secundària
Activitats familiars i educatives del Memorial Democràtic
Viure la Guerra Civil a Catalunya
El taller aborda l’experiència de la Guerra Civil treballant en una taula de debat organitzada en quatre grups principals que abordaran, a partir de materials diversos, un dels temes següents:
  • La guerra: els bombardeigs, els refugis, la fam, el drama
  • La vida quotidiana al front i el paper de la dona
  • La Batalla de l’Ebre: la fi d’un somni
  • Repressió: les imposicions del nou règim, el racionament, la religió i l’educació

Exili i deportació
 Després del visionat previ de dos materials audiovisuals, aquest taller proposa treballar en grups reduïts, cada un dels quals abordarà un dels temes següents seguint un format periodístic:
  • El final de la guerra: repressió, represàlies i fugida
  • L’exili a França. El context europeu
  • Els països d’acollida
  • Els deportats i els camps d’extermini

La dictadura a la ciutat
Passejant per la ciutat trobarem símbols, petjades i imatges que ens traslladen a d’altres moments històrics. Aquest taller ens permetrà aprendre a observar i conèixer un passat recent que no podem oblidar.

Més informació i reservar plaça: recepciomemorial@gencat.cat Tel. 935 516 300  O gsimon@gencat.cat. Tel. 935 516 317
Programació familiar
Diari dels camps, posem-ho en paraules6 i 20 de febrer, 6 i 20 de març i 3 d’abril, a les 12 del migdia.
Taller per a nens i nenes a partir de 8 anys.
En aquest taller, partint de diferents materials escrits i àlbums il·lustrats, els nens podran acostar-se a les múltiples narracions de quotidianitat en moments d’horror extrem que es viuen, per exemple, als camps d’extermini nazis o durant les persecucions de les minories en les dictadures.
A través de la lectura d’alguns textos testimonials es crearà un diari-collage col·lectiu que combina les narracions en primera persona dels testimonis amb les narracions dels mateixos infants.

La guerra amb ulls d’infant
13 i 27 de febrer, 13 i 27 de març i 10 d’abril, a les 12 del migdia.
Taller per a nens i nenes a partir de 6 anys.
Aquest taller proposa que ens acostem al fenomen de la guerra mitjançant tres propostes. La primera recorre a l’oralitat, la segona a les arts visuals i la tercera ens possibilita la construcció d’un personatge que vol ser el nen o nena universal que viu la guerra. En acabar el taller es farà entrega de bibliografia seleccionada per a públic infantil.

Més informació i reserva de plaça: recepciomemorial@gencat.cat; tel. 935 516 300.
Amunt

::MUME

 El documental 'Rotspanien', al MUME
Rotspanien
Fins al 27 de març
Instal·lació al vestíbul

MUME
Major, 43
La Jonquera


Rotspanien és un documental sobre el sistema concentracionari nazi. El treball és fruit del viatge a diversos camps de concentració que l’autor, Francesc Abad, va realitzar al 2005, juntament amb antics deportats, amics i familiars de l’Associació Amical de Mauthausen. L’audiovisual vol palesar la situació dels camps de concentració de Mauthausen, Gusen i Ebensse en el marc de la commemoració del 60è aniversari de l’alliberament.